Pasek
Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Krasnosielcu
Narodowe Czytanie 2018 PDF Drukuj
Wpisany przez Agnieszka Grabowska   
sobota, 08 września 2018 13:30
AddThis Social Bookmark Button

08 września, kontynuując inicjatywę Publicznej Biblioteki w Krasnosielcu spotkaliśmy się w naszej szkole na Narodowym Czytaniu 2018. W lutym bieżącego roku Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Andrzej Duda ogłosił, że czytaną książką będzie „Przedwiośnie” Stefana Żeromskiego.

Spotkaliśmy się w szkolnej bibliotece, by w klimacie swojskiej kawiarenki zetknąć się z  tak ważną dla Polaków książką. Treści wybranych fragmentów zawierały ustępy dotyczące historii odradzającej się Polski, ludzi, którzy o odbudowę swojego kraju walczyli ze szczególnym oddaniem.

Do czytelniczego działania  przyłączyli się uczniowie klas: I LO, II LO, III LO, II TA, III TA, Panie Anna Drejko i Agnieszka Grabowska. Nad całą inicjatywą czuwał dyrektor szkoły Tomasz Paweł Olkowski. Organizatorkami były nauczycielki języka polskiego: Aleksandra Rykaczewska i Beata Grabowska.

Wszystkim przybyłym uczestnikom Narodowego Czytania w naszej szkole gorąco dziękujemy za obecność, zaangażowanie i współistnienie z czytającymi w tym samym czasie ludźmi z całej Polski.

 

Beata Grabowska

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/cydr-jablkowy-co-jest-i-jak-go-zrobic-przepisy-na-cydr_42025.html

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/cydr-jablkowy-co-jest-i-jak-go-zrobic-przepisy-na-cydr_42025.html
Poprawiony: niedziela, 09 września 2018 15:20
 
Uczniowie klasy I LO z wychowawcą PDF Drukuj
Wpisany przez Agnieszka Grabowska   
środa, 05 września 2018 11:07
AddThis Social Bookmark Button

...

Poprawiony: sobota, 08 września 2018 14:24
 
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2018/2019 PDF Drukuj
Wpisany przez Agnieszka Grabowska   
wtorek, 04 września 2018 10:05
AddThis Social Bookmark Button

Wakacje dobiegły końca. 3 września uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół w Krasnosielcu spotkali się, by uroczyście rozpocząć nowy rok szkolny 2018/2019. Dyrektor Tomasz Olkowski w swoim przemówieniu przywitał przybyłych po wakacjach uczniów, nauczycieli i pracowników. Poinformował zebranych o zmianach, które zaszły w szkole, przydziale wychowawstw i sal.

Po części oficjalnej uczniowie rozeszli się do klas na spotkanie z wychowawcami.

Aleksandra Rykaczewska

Poprawiony: poniedziałek, 17 września 2018 16:00
 
Spotkanie z rodzicami PDF Drukuj
Wpisany przez Agnieszka Grabowska   
niedziela, 02 września 2018 06:45
AddThis Social Bookmark Button

Spotkanie z rodzicami odbędzie się 10 września 2018 roku o godzinie 15:15

Poprawiony: sobota, 08 września 2018 14:24
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>

Strona 4 z 4

Odliczanie

Do zakończenia roku szkolnego zostało: 21.6.2019 9:00 191 Dni

Godzina

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj856
mod_vvisit_counterWczoraj1848
mod_vvisit_counterTen miesiąc19704
mod_vvisit_counterWszystkie dni1509962

Ilość osób online 33
Dziś: Gru 11, 2018